K čemu se hodí neoprenové boty a rukavice?

Neoprenové boty a rukavice představují vhodné doplňky pro řadu sportovců. Kdo je může využít a proč?


Kdo využije rukavice z neoprenu

Neoprenové rukavice jsou nesmírně variabilní. Pořizují si je mimo jiné vodáci, neboť ruce velmi dobře chrání před poraněním.

Rukavice si ve velké míře kupují rovněž potápěči. Vzhledem k dobře padnoucímu materiálu dovolují zachovat cit v prstech, proto není problém ani držení fotoaparátu. 

Oblíbený je tento neoprenový doplněk také mezi rybáři. Tyto modely pak mohou být opatřeny výřezy na ukazováčku a palci. To usnadňuje manipulaci s rybářským náčiním.

Neoprenové rukavice jsou především nepostradatelné pro řadu vodních sportů, jako je windsurfing, paddleboarding, wakeboarding nebo kiteboarding.

Zejména je sportovci využívají ve zhoršených podmínkách, neboť dokáží účinně izolovat před chladem. Díky tomu lze znatelně prodloužit sportovní sezónu a začít hned během jara. Zároveň se budete cítit komfortněji kdykoli, když počasí nepřeje. Materiál rukavic také chrání před UV zářením.

Protiskluzový povrch rukavic zajistí, že v dlaních spolehlivě udržíte také pádlo. Podobný typ rukavic nosí do deštivého počasí i cyklisté. Pro jistější úchop a vyšší citlivost se dodávají na trh i rukavice s otevřenými dlaněmi. Ačkoli voda se v tomto případě ihned dostane ven, tepelný komfort má v tomto typu rukavic sportovec dostačující. 

Boty z neoprenu, proč si je pořídit?

Boty z neoprenu využijí opět sportovci, ale vodáci. Ačkoli se jedná o poměrně častý obrázek u prázdninových rekreantů brázdících české řeky, za vhodné boty na vodu, pozor, rozhodně nelze považovat pantofle, žabky či snad plastové crocsy.

Neoprenové boty mají stejnou funkci jako rukavice. Především tak chodidlo chrání. A to jednak před rizikem poranění, ale také vám díky botám nebude zima. V případě, že se pohybujete v chladnějších podmínkách, coby další vrstvu pro zateplení si navíc můžete pořídit i neoprenové ponožky.

Boty jsou velmi pohodlné. Jsou-li správně vybrané, určitě nikde netlačí. Výběr navíc není jen otázkou komfortu, boty, které jsou vám příliš těsné, se navíc mohou snáze prodřít.

Jestliže je používáte tak, jak je určeno, neměli byste s jejich odolností mít problém. Určeny jsou však na to, aby vás chránily před zraněním, a to výhradně během sportovních aktivit. Nevhodné jsou na delší chůzi.

Materiál podrážky může být tvrdší, ale i měkký a poddajný v závislosti na tom, v jakých podmínkách se budeme nejčastěji pohybovat (písečná pláž nebo paluba lodi, naproti tomu ostré kamínky či útesy).

Nošení bot je u vodních sportů otázkou bezpečnosti ještě z jiného pohledu. Neoprenové boty totiž zabrání i tomu, abyste uklouzli. Protiskluzovou úpravou bývají opatřeny i ponožky, volba bot s pevnou podrážkou oproti ponožkám je tak do značné míry subjektivní.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy