Ministerstvo financí připravuje možnost čerpání kompenzačního bonusu pro osoby v úpadku

Ministerstvo financí se významně přiblížilo dohodě s Evropskou komisí na možnosti poskytovat kompenzační bonus 500 Kč denně také osobám, které jsou během bonusového období v úpadku.


Jednání s Komisí probíhají již od minulého roku a v současnosti směřují k umožnění vyplatit těmto osobám kompenzační bonus zpětně. Ministerstvo financí na základě aktuálního pokroku v jednání připravuje příslušnou novelu zákona o kompenzačním bonusu, která čerpání bonusu osobám v úpadku umožní. Zároveň úřad usiluje o to, aby se stejné pravidlo mohlo aplikovat na všechny programy covidové pomoci, kde to dosud nebylo možné.

Aktuálně platnou podmínkou čerpání kompenzačního bonusu je skutečnost, že představuje jednu z forem veřejné podpory a musí se proto řídit obecnými pravidly stanovenými právními předpisy EU. Evropská komise přitom v březnu 2020 přijala tzv. dočasný rámec, v němž nastavila explicitní podmínky pro poskytování veřejné podpory během pandemie Covid-19. Jednou z těchto podmínek je právě skutečnost, že příjemce podpory nesmí být v úpadku.

„Současné omezení považuji za velmi nešťastné, protože v jeho důsledku mnoho pracovitých a podnikavých lidí, kteří se ničím neprovinili, na bonus nedosáhnou. Proto se Komisi snažíme už od loňska přesvědčit, aby nám umožnila kompenzační bonus osobám v úpadku vyplácet,“ říká ministryně financí Alena Schillerová..

Řešením, na kterém aktuálně Ministerstvo financí se zatím neformálním souhlasem Evropské komise pracuje, je připravit novelu zákona o kompenzačním bonusu, která zmírní toto omezení pro fyzické osoby v úpadku.

„Aktuálně máme s Komisí neformálně vyjednáno, že lidem, kteří jsou již ve fázi oddlužení, čerpání bonusu umožníme, a to zpětně za všech pět bonusových období. V tomto duchu připravíme novelu zákona, kterou předložím v pondělí na vládu,“ vysvětluje Schillerová a dodává: „Potvrzení výjimky s Evropskou komisí by byl úspěch nejen z pohledu kompenzačního bonusu, ale také zelená pro mé vládní kolegy, abychom se společně pokusili aplikovat tuto výjimku i na další vládní programy zaměřené na pomoc drobným podnikatelům,“ uzavírá Schillerová.

Na problematiku vyloučení osob v úpadku z veřejné podpory aktuálně upozorňuje i Kancelář veřejného ochránce práv (KVOP). Ta se zároveň vymezila proti údajné praxi Finanční správy, kdy měli být někteří žadatelé o kompenzační bonus podle některých stížností ombudsmanovi vyzýváni finančními úřady, aby vzali své žádosti zpět, protože na něj nemají nárok. V důsledku takového postupu by žadatelé ztratili možnost odvolání a pomoci například právě ze strany ombudsmana. Ministryně financí se v této souvislosti již obrátila na generální ředitelku Generálního finančního ředitelství Tatjanu Richterovou s žádostí o stanovisko. Aktuální vyjádření Finanční správy k tématu naleznete zde.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy