Nebuďte k zubům lhostejní! Vrátí vám to

Krvácení dásní, citlivost zubů na studené, sladké a nedostatečná ústní hygiena se může stát spouštěčem nejen estetických obtíží, ale může mít dalekosáhlé následky, které už nelze vzít zpět. Zamyslete se nad tím, jak důkladně a často pečujete o svůj chrup a rychle k zubaři!


Správná technika, volba vhodného zubního kartáčku, frekvence a délka ústní hygieny stejně jako pravidelné návštěvy zubního lékaře jsou neustále opakované zásady, o nichž už musíte být přesvědčení, že je každý zná a každý dodržuje. Opak je pravdou, stále vysoké procento techniku čištění zubů zanedbává.

Místa, která skrývají nebezpečí

Krčková část zubu a dásňový žlábek, rýhy a jamky na zubech, mezizubní plošky, kde sídlí nejvíc bakterií, patří ke kritickým ústním bodům. Zde se tvoří nejvíc zubního plaku (měkký, lepivý zubní povlak tvořený slinami, zbytky potravy a bakteriemi) a pokud ho pravidelně a důsledně neodstraňujete, může se začít tvořit zubní kaz a zubní kámen, což je ztvrdlý neodstraněný plak. Ten utlačuje dásně, obnažuje krčky a dásně postupně ustupují a dávají příležitost okolním podmínkám v ústech, aby zmenšovaly množství kostní tkáně na zubních krčcích. Stejně tak v mezizubních prostorech. První varování bývá krvácení dásní, záněty, dásně jsou oteklé, lesklé a napjaté, na dotyk citlivé.

Když se krčky odhalí

Ustupují dásně v místě, kde sklovina přechází v zubovinu, která kryje kořen zubu. Je to důsledek nedostatečné hygieny, tedy zánětu dásní. Kromě bolestivosti, krvácení, zůstávají krčky zubů nechráněné před bakteriemi a hlavně: dásně, které zánětem zmizely, už nenarostou. To je největší problém. Jediným řešením je proces zpomalit či zastavit.

Okamžitě začněte naslouchat radám zubních lékařů z Českých Budějovic, kteří mají jednoznačné kroky: vyměňte kartáček za měkčí, prodlužte délku ústní hygieny, důkladně čistěte nejen samotné zuby, ale i mezizubní prostory, masírujte dásně směrem o kořeně ke krčkům, aby se zpevnily, je potřeba vybírat cíleně zubní pasty a ústní vody.

Jedině tak předejdete parodontitidě, při níž je zánět dásní natolik závažný, že se začínají zuby viklat a postupně se uvolňují. Pozor na sladké potraviny, alkohol a kouření, toto vše zhoršuje stav dásní, navíc kuřákům dásně téměř nekrvácí. Může se stát, že nezaregistrují nebezpečí a mohou začít řešit zuby ve chvíli, kdy mají nevratně poškozené dásně.

Autor: Redakce REGIONJIH.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy