Nedaří se vám sehnat nové zaměstnance? Zkuste zahraniční pracovníky

Hledáte lidi do výroby? Manuálně zručné pracovníky, kteří vám zalepí díru ve vašich pracovních plánech? Jaké v této chvíli máte možnosti?


Sehnat kvalitního zaměstnance dnes nemusí být vůbec snadné. Možná, že už jste se o tom sami přesvědčili. Nezaměstnanost je v České republice dlouhodobě velmi nízká, dle údajů Eurostatu k létu 2020 dokonce nejnižší v Evropě. Pod evropským průměrem se o několik procentních bodů pohybujeme dlouhodobě.

Když si k tomu přičteme koronavirem totálně pokřivený pracovní trh, kdy na jedné straně některé profese hlásí krajní nedostatek lidí, zaměstnanců v jiných odvětví je naopak přebytek, hledání nových posil do vašich pracovních týmů se může výrazně komplikovat.

Jaké jsou možnosti náboru nových pracovníků?

Co v takové chvíli dělat? Můžete žádat o pomoc úřad práce, využít prostoru na inzertních serverech, ptát se všech známých kolem, obepisovat skupiny na sociálních sítích, oblepovat nástěnky či i najmout nového náborového specialistu. Nebo se můžete zkusit po zahraničních pracovnících. Není třeba nad nimi lámat hůl hned zpočátku. Skrze pracovní agenturu IRS Czech, která vám s jejich výběrem výrazně pomůže, najdete zkušené a zručné zaměstnance. K zemím, odkud k nám spolehliví pracovníci přicházejí, se řadí Filipíny, Ukrajina, Srbsko, Mongolsko nebo Kazachstán.

Image title

Všichni zaměstnanci jsou prověření

Ze zkušeností z Evropy jsou například Filipínci vhodní pro technické a výrobní pozice, do logistiky, pohostinství či jako hospodyňky. Ukrajinci jsou známí pro svoji zručnost a vytrvalost při fyzické práci, obdobně i Kazachstánci, Mongolové jsou precizní při zpracovávání potravin. Takto bychom mohli pokračovat.

Obecně od zahraničních pracovníků očekávejte vysokou pracovní morálku. Práce si dokáží vážit, jsou za ní vděční. Dobře totiž vědí, že v jejich domácích podmínkách ji buď vůbec nedostanou, nebo se nedočkají tak dobrých pracovních podmínek a takového ohodnocení jako zde.

Pokud se to se zahraničními zaměstnanci rozhodnete zkusit a využijete přitom pracovní agenturu, odpadne vám většina starostí spojená s přijímáním takových zaměstnanců.

Co vše je třeba zařídit? O to se za vás postará pracovní agentura

Agentura vám pomůže se vším, náborem počítaje a zařízením všech potřebných dokumentů konče. Svého zaměstnance si vyberete nejprve na základě videoprezentace, později se s ním setkáte na osobním pohovoru a získáte i příležitost otestovat si jeho zručnost a kvalifikace pro pracovní pozici, kterou pro něj zamýšlíte.

Když už si zaměstnance vyberete, nastává složitá legislativní cesta k tomu, aby u vás mohl legálně pracovat. Pro každou zemi platí různá pravidla, uveďme si to na příkladu Režimu Filipíny, který je právě pro tuto asijskou zemi vytvořený.

Abyste o zaměstnance vůbec mohli zažádat, musíte splnit určité podmínky. Zaměstnávat 6 lidí, doložit bezdlužnost na finančním úřadě a České správě sociálního zabezpečení a podnikat alespoň 2 roky.

Poté vás čeká hromada papírování. Je potřeba podat žádost o zaměstnaneckou kartu, zařídit dlouhodobé vízum či povolení k dlouhodobému pobytu a další dokumenty, jako soudní překlady, žádosti a další. Všechny tyto náležitosti vám objasní a zároveň zpracuje pracovní agentura IRS Czech. Na vás tak jen bude vybrat si toho nejkvalifikovanějšího pracovníka.

Fotogalerie
Autor: Redakce REGIONJIH.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy