O platební terminál zdarma lze žádat do konce března

4 500 terminálů bezplatně. Aktuální stav projektu „Česko platí kartou“, díky kterému mohou firmy a osoby samostatně výdělečně činné, tedy i drobní podnikatelé, tento způsob bezkontaktní platby využívat zdarma.


O nabídku je zájem i přes pandemii koronaviru, prodloužila se proto do konce března a řeší se další pokračování.  

„Nabídku platebních terminálů na rok zdarma využilo už víc než 4 500 podnikatelů. Bezhotovostní platby dnes požadují úplně všichni včetně spotřebitelů, jde totiž o bezpečnější a hygieničtější způsob placení,“ říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková.

Nejvíc terminálů zdarma (26 %) využívají gastronomické provozy (restaurace, kavárny). Pětina žadatelů o terminál podniká ve službách jako jsou kosmetické salóny (12 %), fitness centra, autoservisy a opravny. Na pomyslné čtvrté příčce se umístily specializované prodejny (16 %) a na páté pak majitelé ochodů s potravinami včetně pekáren a stánkového prodeje (14 %).

„K pořízení platebního terminálu mě vedl zájem zákazníků o bezhotovostní platby. Dnes čím dál víc lidí u sebe nenosí hotovost. A vyplatilo se mi to. Přes 15 až 20 % zákazníků dnes u nás platí kartou,“ uvádí Jiří Vyhnal, který provozuje obchod s potravinami.
„Karty jsem doposud nebral. Překvapilo mě, jak jednoduché bylo terminál zapojit a zprovoznit. Bezkontaktní placení lidem přijde bezpečnější a v dnešní době si na něj zvykli jako na standard. Terminál využívám 3 roku, s hotovostí do banky chodím už minimálně,“ říká maloobchodní podnikatel Petr Přibyl.
„Podnikatelé, a to i z oblasti e-commerce, kteří splní podmínky programu, si mohou až do konce března o terminál požádat na webu www.ceskoplatikartou.cz,“ říká ředitel podnikatelského prostředí a obchodního podnikání Pavel Vinkler a dodává: „Terminál si mohou vyzkoušet zdarma na jeden rok bez jakýkoliv poplatků a pokud jim nepřinese to, co očekávají, mohou ho bezplatně a bez sankcí vrátit.“ 

Protože má projekt skončit už za necelé dva měsíce, na Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) vznikla pracovní skupina složená ze zástupců kartových společností, akvizitorů, podnikatelských svazů a místních samospráv, která řeší pokračování. S cílem podpořit bezhotovostní platby v celé České republice. Na programu „Česko platí kartou“ spolupracují karetní společnosti Mastercard a Visa, poskytovatelé terminálů ČSOB, Solitea Pay, A3 Soft a Worldline Czech Republic, provozující síť KB SmartPay. Kromě MPO ho podporují také Asociace malých a středních podniků a živnostníků, Svaz obchodu a cestovního ruchu a Svaz průmyslu a dopravy a Asociace českého tradičního obchodu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy