Od pondělí 27. prosince se mohou třetí dávkou očkovat lidé nad 30 let

Vláda schválila nová opatření.


Od pondělí 27. prosince budou mít nárok na posilovací dávku očkování lidé nad 30 let, kteří mají 5 měsíců od dokončeného schématu očkování. Dosud byla posilovací dávka umožněna až po šesti měsících. Od 26. prosince přestanou na základě mimořádného opatření pro maloobchod a služby platit dosavadní zákazy, které byly navázány na nouzový stav. V období od 29. prosince do 2. ledna bude platit upravená verze mimořádného opatření. Před začátkem školních lyžařských kurzů bude žákům mladším 18 let stačit nově jeden negativní PCR test a nadále nebude potřeba dalšího testování. Odsouhlaseno bylo také testování ve školách v prvních dvou týdnech v lednu. O vánočních svátcích se omezí otevírací doba na Štědrý den do 12 hodin, 25. prosince obchody zůstanou zcela uzavřené.

„Konec nouzového stavu neznamená konec opatření proti covid-19. Nechceme však lidem přikazovat, co mají dělat a co nemohou. Zvládnutí situace není o zákazech ze strany vlády, ale o osobní zodpovědnosti každého. Naší prioritou je očkovat a maximálně testovat. Proto umožňujeme posilovací dávku dalším věkovým skupinám,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Od pondělí 27. prosince budou mít nárok na posilovací dávku očkování lidé nad 30 let, kteří mají 5 měsíců od dokončeného schématu očkování. Dosud byla posilovací dávka umožněna až po šesti měsících. Na základě zájmu o posilovací dávku během měsíce ledna otevřeme toto očkování dalším věkovým skupinám nad 18 let.

Po skončení nouzového stavu, tedy od 26. prosince, dojde na základě mimořádného opatření pro maloobchod a služby k několika změnám. Nebudou platit dosavadní zákazy pro noční provoz restaurací, barů, diskoték atd., pro provozování adventních trhů a pro konzumaci alkoholu na veřejnosti, které byly navázány na nouzový stav. Zruší se omezení shromažďovacího práva a omezení pro volby orgánů právnických osob a zasedání orgánu právnické osoby.

V období od 29. prosince do 2. ledna bude platit upravená verze tohoto mimořádného opatření. V restauracích budou moci u jednoho stolu sedět namísto 6 osob jen 4 osoby s výjimkou těch, kteří žijí v jedné domácnosti. U veřejných nebo soukromých akcí s kumulací osob bude nově limit maximálně 50 osob ve stejný čas na jednom místě.

Další opatření se týká lanovek, u kterých se nebude vyžadovat doložení bezinfekčnosti podle stanovených pravidel (plné očkování / prodělání nemoci / případně PCR test) tam, kde je lanovka provozována v rámci závazku ze smlouvy o veřejných službách v přepravě cestujících. U školních lyžařských kurzů kratších než 8 dnů bude u žáků mladších 18 let stačit PCR test absolvovaný nejdéle 72 hodin před zahájením kurzu, u delších kurzů pak bude muset být takový žák po pěti až sedmi dnech trvání kurzu otestován znovu – škola bude následně moci koupit hromadný skipas pro otestované žáky na základě jejich jmenného seznamu.

Schválena byla také strategie testování na základních a středních školách v prvních dvou týdnech v lednu. To proběhne od 3. ledna do 16. ledna vždy v pondělí a ve čtvrtek. Následně pak od 17. ledna každé pondělí. Testovat se bude nadále antigenními testy. S ohledem na novou variantu omikron bude nově ověřovací PCR test u podezření na nákazu vždy spojen s diskriminačním testem, kterým se určují varianty koronaviru.

Odsouhlasena byla také změna mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví o diskriminačním PCR vyšetření, a to od 26. prosince. Změna spočívá v tom, že od tohoto data bude povinnost provést diskriminační PCR vyšetření u všech biologických vzorků pozitivních na přítomnost koronaviru, u kterých bylo na žádance uvedeno, že se jedná o osobu s klinickými příznaky nemoci covid-19. „Abychom předešli nekontrolovatelnému šíření nové varianty omikron, nově bude povinností provést diskriminační PCR vyšetření u všech pozitivních vzorků, pokud testované osoby vykazovaly klinické příznaky onemocnění covid-19,“ doplnil ministr Válek.

Vláda také rozhodla o změně krizového opatření pro maloobchod a služby s účinností od 23. prosince. Zakázán bude maloobchodní prodej v pátek 24. prosince od 12 hodin do půlnoci a 25. prosince budou obchody uzavřeny. Omezení prodejní doby se nebude vztahovat na prodejny, jejichž prodejní plocha nepřesahuje 200 metrů čtverečních, na čerpací stanice s palivy a mazivy, na lékárny, na prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železničních stanicích a autobusových nádražích a také na prodejny ve zdravotnických zařízeních.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy