Pozor na neoficiální stránky s dálničními známkami. Účtují zbytečné poplatky

Na českém internetu se objevily další webové stránky prodávající elektronickou dálniční známku se zcela zbytečným poplatkem.


Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) a státní podnik CENDIS proto řidiče varují před nákupem na těchto neoficiálních webech. Jediný oficiální e-shop je edalnice.cz, případně je možné dálniční známku koupit na přepážkách České pošty, u čerpacích stanic EuroOil nebo v samoobslužných kioscích na dálnicích. Cena roční dálniční známky je stále 1500 korun, třicetidenní 440 korun a desetidenní 310 korun.

„Zákazníkům se nákup přes neoficiální weby nejenom prodraží, ale zároveň podstupují bezpečnostní riziko, když do neoficiálního webu zadají například údaje ze svých platebních karet,“ varuje Jan Paroubek, ředitel státního podniku CENDIS, který státní e-shop provozuje.

Neoficiální weby se tváří buď jako oficiální stránky nebo zprostředkovávají prodej elektronických známek pro více evropských států. Účtují si manipulační poplatek za zprostředkování nebo údajný „eco poplatek“.

„Neoficiální weby prodávající dálniční známky se někdy graficky velmi podobají státnímu e-shopu edalnice, což je hrubě neetické. Průběžně je všechny řešíme právní cestou,“ říká Lucie Bartáková, ředitelka Sekce pro správu finančních zdrojů SFDI, který je správcem systému.

Klíčová je opatrnost

Státní fond dopravní infrastruktury i CENDIS se snaží tyto neoficiální aktivity monitorovat a tímto upozorňují řidiče, aby si vždy ověřili, kde známku kupují.

„V adresním řádku webového prohlížeče pokaždé zkontrolujte, že nakupujete na jediném oficiálním e-shopu edalnice.cz. Na státním webu můžeme zaručit, že k cenám za známku řidič nezaplatí žádné další poplatky a dostane potvrzení o úhradě s autorizačním kódem. Díky němu pak může třeba změnit SPZ před začátkem platnosti známky nebo upravit až dva znaky v průběhu její platnosti. Nic z toho není při nákupu na neoficiálním kanálu garantováno,“ vysvětluje Paroubek.

Pevné ceny elektronické dálniční známky pro Českou republiku vycházejí z nařízení vlády ČR o výši časového poplatku a jsou nabízeny ve třech variantách – roční za 1500 korun (eko cena 750 korun), třicetidenní za 440 korun (eko cena 220 korun) a desetidenní za 310 korun (eko cena 155 korun).

Seznam neoficiálních webů, které si účtují zbytečné poplatky:

czdalnice.cz

digitale-vignette-online.cz

e-vignettes.com

e-vignette.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy