Stát významně finančně posílí zdravotnictví i v roce 2022

Platby za státní pojištěnce od 1. ledna 2022 vzrostou o 200 Kč na 1 967 Kč měsíčně. Na včerejším jednání se na tom dohodla ministryně financí Alena Schillerová s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem.


Návrh zajistí meziroční navýšení celkového odvodu do tuzemského zdravotnictví o cca 14,35 mld. Kč. Ministři se zároveň dohodli, že finanční prostředky zamíří primárně přímo do oblasti zdravotní péče.

„Našim cílem je udržet vysoký standard péče o pacienty, nikoliv zvyšovat rezervy pojišťoven. To byl klíčový požadavek z mé strany. Jsem ráda, že pan ministr zdravotnictví má na věc stejný pohled a Ministerstvo zdravotnictví bude tento způsob alokace garantovat“, říká ministryně financí Alena Schillerová.

Ta zároveň připomněla, že v letech 2020 a 2021 došlo k historicky bezprecedentnímu zvýšení těchto plateb o celkových 700 Kč, když od 1. června 2020 stouply o 500 Kč a od 1. ledna 2021 o 200 Kč na současných 1 767 Kč měsíčně, což má pozitivní dopad do současné i budoucí finanční kondice zdravotnictví.

„Tato vláda má zdravotnictví na prvním místě a čísla jsou toho nejlepším důkazem,“ dodává ministryně financí.

Jen navýšení platby za státní pojištěnce v roce 2019 přineslo zdravotnímu systému 20 mld. Kč navíc, v letošním roce pak 50 mld. Kč navíc.

„Navýšená platba za státní pojištěnce bude na základě dohodovacího řízení o úhradách pro příští rok směřována primárně do zdravotní péče, což pomůže stabilizovat celá zdravotní systém, pro který řešení pandemie logicky představovalo enormní zátěž,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Dohodovací řízení bylo v pátek ukončeno. Uzavřené dohody počítají s čtyřprocentním navýšením úhrad v příštím roce a jsou uzavírány za podmínky, že dojde k navýšení měsíční částky pojistného za jednoho státního pojištěnce o 200 Kč. Zároveň budou dodatečné prostředky využity na stabilizaci systému veřejného zdravotního pojištění, který se v souvislosti s pandemií COVID-19 vyvíjí deficitně“, uzavírá ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Zvýšení těchto plateb nebude mít vliv na rozpočtový schodek 390 mld. Kč, a nebude-li v plném rozsahu kompenzáno vyššími daňovými příjmy s ohledem na akcelerující se ekonomický výkon v pro státní rozpočet klíčové srpnové makroekonomické prognóze, bude výpadek řešen proporcionálními úsporami v jednolitlivých kapitolách dle rozhodnutí vlády.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy