Traktory za spravedlnost: Zemědělci na jižních Čechách protestují proti EU i Green Dealu

Jihočeské zemědělce protestují proti nespravedlivým rozhodnutím EU týkajícím se obchodních podmínek a byrokracie ve prospěch Green Dealu. Blokují silnice a žádají pochopení a pomoc z důvodů nízkých výkupních cen, bezcelního dovozu komodit a rostoucího počtu kontrol. Výprava je varováním pro Brusel a evropské instituce.


Situace v zemědělství se stává čím dál tím více napjatou. Dnešní den bude pro jihočeské zemědělce zásadní – ve čtvrtek se rozhodli vyrazit na protestní výpravu. Poselství je jasné - nespravedlivá, nepředvídatelná a nesrozumitelná rozhodnutí EU ohledně obchodních podmínek a byrokracie ve prospěch Green Dealu jejich životy a podnikání ztrpčují. Důvodem této výpravy je upozornit širokou veřejnost na tíživou situaci způsobenou těmito politikami. Hlavním pořadatelem protestu je Regionální agrární komora Jihočeského kraje (RAK JK).

Jihočeští zemědělci se sejdou přímo před budovou ministerstva zemědělství a na dalších místech v Praze, blokují silnice a ohlašují nesouhlas s danými zákonami. Nemají zde však zájem o paralýzu dopravy ani agresivní jednání. Hana Šťastná, ředitelka RAK JK, očekává, že se celého kraje a převážně všech okresních měst, zúčastní více než tři stovky kusů techniky.

Zemědělství v jižních Čechách postihují především nízké výkupní ceny vyplývající zejména z bezcelního dovozu obilovin, olejniny a dalších komodit na evropský trh, což mění konkurenční prostředí v zemědělském průmyslu. Hlavním cílem protestujících je vyjádřit požadavek na pomoc a pochopení v zájmu obyvatel jihočeského kraje.

Petr Pokorný, předseda Zemědělských služeb Dynín, sdílí stejný názor a plánuje se také zúčastnit protestů. Hlavním důvodem je pro něj a jeho kolegy nespokojenost s evropskou politikou a požadavky Evropské komise v souvislosti s Green Dealem. Domácí zemědělci tak musí čelit nespravedlivým konkurenčním bojem s levnějšími výrobky ze zemí, kde nemusí být dodržovány evropské normy.

Zemědělci na protestech se potýkají s vysokými výrobními náklady, propadem výkupních cen, bezcelním dovozem komodit ze zahraničí, stále přísnějšími zákonnými požadavky, rostoucím počtem kontrol, snižováním dotací, rostoucí daňovou zátěží a agresivním způsobem jednání tržních řetězců.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy