Úmrtí na ferratě: Nezávodní tragiédie

Svědek u soudu popsal tragickou událost na rakouské ferratě z roku 2020, která zabilo jednoho z účastníků. Martin Křížva, i když šlo o jeho první výstup ferraty, uvedl, že trasa nebyla vhodná pro začátečníky. Během závodu pomáhal ženě, která nakonec zemřela po pádu z 50 metrů. Obžalovaný Dalibor Urban čelí obvinění z nedostatečné kvalifikace a překročení doporučených limitů ve skupině.


V náročném skalním terénu ferrat se pohybují lezci, kteří jsou usnadnění své cesty pomocí ocelového lana zakotveného ve skalách, stupů a dalších pomůcek. Trasy jsou značeny podle obtížnosti písmeny A až F, přičemž A je nejlehčí a F extrémně obtížný. U soudu svědek Martin Křížva na výstupu ferraty v roce 2020 popsali události, docházející k tragédii, která stála život jedné z účastnic.

Přestože se jednalo o Křížvův první výstup ferraty, dokázal posoudit obtížnost trasy a uvedl, že skutečně nebyla pro začátečníky. Sám jako aktivní triatlonista minulý rok našel zvládnutelný, ale přiznal, že někteří účastníci měli s ferratou vážné problémy. S odstupem času nyní tvrdí, že trasa byla pro začátečníky nevhodná.

Po celou dobu závodu pomáhal 25leté ženě, která se nakonec při sestupu zřítila z výšky okolo 50 metrů a zemřela. Křížva uvedl, že před sestupem měl být plánovaný odpočinek delší, protože žena byla vyčerpaná. Tragický pád se stal v srpnu minulého roku a expedici vedl obžalovaný Dalibor Urban, bývalý držitel licence národního horského průvodce.

Podle obžaloby byla jeho kvalifikace nedostačující pro organizování akce v zahraniční a počet lidí ve skupině překročil doporučené limity. Obvinění se opírá i o další tragédii, která se odehrála o rok dříve v červenci 2019, při výletu na rakouskou ferratu Wildfrauensteig. Zde taky zemřela jedna z účastnic úzku, kterou sestavil Urban. Na akci se nakonec kvůli zranění nezúčastnil, a tak skupinu vedl jeho kamarád, který však neměl žádnou licenci.

Oba obžalovaní čelí hrozbě až šestiletého vězení. U soudu tvrdí, že obě smrti byly nešťastná náhoda a zasedání bude pokračovat v březnu výslechem dalších svědků. Otec zemřelé ženy také vypověděl u soudu a uznal, že jeho dcera měla problémy na trase a na vrcholu si nestihla pořádně oddechnout.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy