Vláda schválila přírodní katastrofou postižené oblasti pomoc ze státních hmotných rezerv

Vláda Andreje Babiše schválila na mimořádném jednání v pátek 25. června 2021 poskytnutí státních hmotných rezerv k odstraňování následků větrné smrště na postižených územích v Jihomoravském kraji.


Správa státních hmotných rezerv na základě rozhodnutí vlády bezplatně uvolní na pomoc s odstraňováním následků přírodní katastrofy na jižní Moravě pro potřeby základních složek integrovaného záchranného systému, Armády České republiky a Správy státních hmotných rezerv při zásazích na postiženém území a pro přímou humanitární pomoc pohonné hmoty a formou výpůjčky nebo předáním do spotřeby a trvalého využití i pohotovostní zásoby a zásoby pro humanitární pomoc.

Ze státních hmotných rezerv mohou být mimo jiné poskytnuty prostředky pro záchranné a likvidační práce, náhradní zdroje elektrické energie, prostředky pro nouzové zásobování pitnou vodou a další prostředky a technika podle požadavků krizových štábů. K odběru pohonných hmot budou složkám IZS k dispozici odběrové karty Správy státních hmotných rezerv.

Vláda rovněž rozhodla uvolnit ze státního rozpočtu až 30 milionů korun. Tyto peníze z vládní rozpočtové rezervy půjdou na účet Správy státních hmotných rezerv jako refundace odvodu daně z přidané hodnoty a spotřební daně za vydané státní hmotné rezervy.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy