Haptický model Závišova kříže

Závišův kříž, jeden ze tří nejcennějších zlatnických památek České republiky, bude přístupný návštěvníkům ve formě haptického modelu. Výtvarník Jaroslav Svoboda strávil přes 600 hodin nad tvorbou modelu z epoxidové pryskyřice.


Vedle korunovačních klenotů a relikviáře svatého Maura se Závišův kříž řadí mezi tři nejcennější zlatnické památky České republiky. Tento poklad, jenž se nachází ve vyšebrodském klášteře, má ale směřovat mimo ruce zasvěcených a do dotyku návštěvníků. Právě probíhá vytváření haptického modelu, který umožní lidem osahat si tento umělecký skvost.

Haptický model je tvořen ze tří částí - samotného kříže, detailů Krista uprostřed přední strany a světců na zadní části kříže. Výtvarník Jaroslav Svoboda vyhotovil a zvětšil dvě části do rozměrů odpovídajících čtyřem dlaním průměrného dospělého člověka, aby i nevidomí a slabozrací měli prožitek z takového maličkého díla.

Jaroslav Svoboda použil k vytvoření haptického modelu epoxidovou pryskyřici, a to i přesto, že si původně plánoval vyrobit ho ze dřeva. Svoboda si ale uvědomil, že epoxidová pryskyřice je stálejší a na dotek příjemnější. Vzhledem k tomu, že je možné napodobit s ní perfektně barevnost i strukturu kamenů, rozhodl se pro ni.

Při práci vycházel Svoboda primárně z fotografií a strávil nad tvorbou modelu přes 600 hodin, během nichž zahrnul i nákup materiálu, konzultace nebo sledování instruktážních videí.

Svobodovo dílo bude doplněno popisem konkrétních námětů v Braillově písmu a QR kódy. Prohlédnout si jej budou moci návštěvníci kláštera ve Vyšším Brodě od začátku července.

Pokud se ptáte, jak se Závišův kříž dostal do vyšebrodského kláštera, pak vězte, že tento unikát byl darem Záviše z Falkenštejna na konci 13. století, kdy ho daroval klášteru jako svůj pokus o vykoupení ze svých hříchů. Reliéf s pravým křížem, na kterém zemřel Ježíš Kristus, je starý dva tisíce let a měří na výšku dvacet centimetrů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy