Husitské zbraně a vynálezy ožívají v Táboře

Husitské muzeum v Táboře otevírá novou expozici zaměřenou na husitské zbraně, inovace a husitský hrneček. Výstava nabízí zajímavé předměty a příběhy z husitských válek, jako okované cepy, palné zbraně či unikátní husitský hrneček s vyrytou latinskou modlitbou.


Husitské muzeum v Táboře představuje novou expozici, která se zaměřuje na husitské zbraně, inovace a husitský hrneček. Expozice láká návštěvníky na zajímavé předměty a příběhy z husitských válek a středověku.

Jeden ze sálů je věnován husitským zbraním, což je velmi populární oblast historie. Návštěvníci mohou obdivovat okované cepy a další chladné zbraně, které byly vytvořeny ze zemědělského náčiní jako svého druhu nouzová záležitost. Zvláště cepy se uchytily a používaly při různých rebeliích a válkách až do 18. století, připomíná ředitel muzea Jakub Smrčka.

Další zajímavostí husitských válek a jejich inovací jsou palné zbraně, zejména krátké, které husité masivně využili v polních bitvách. Husitské píšťaly, tedy drobnější ručnice, kterými bylo možné střílet z ruky, jsou jejich vynálezem. Tyto píšťaly daly světu slovo pistole, které se používá dodnes. Píšťala vystavená v Husitském muzeu je jedním ze dvou známých originálů na světě.

Ve výstavním sále návštěvníky zaujme svým rozměrem sice malý, ale významem naprosto mimořádný exponát - takzvaný husitský hrneček. Jedná se o nález z historického Sezimova Ústí, středověký keramický koflík s vyrytým textem latinské modlitby a citace písně, která je připisována Janu Husovi.

Husitský hrneček je umístěn v osvětlené skleněné vitríně, vedle něj se ale nachází jeho věrný model, na který si návštěvníci mohou sáhnout. Nová expozice reaguje na trend dotýkání se muzejních předmětů a nabízí haptickou linku pro lidi se zrakovým postižením, informuje muzejní pedagožka Kateřina Nimrichterová.

Příběh husitství vypráví muzeum v Táboře v deseti výstavních místnostech. Návštěvníky provází interaktivní prvky, kvízy a hry, klasické exponáty doplňuje digitální obsah v multimediálních kioscích a na obrazovkách. K dispozici je i audioprůvodce v jedenácti jazycích a česká videostopa ve znakové řeči pro neslyšící.

Okované cepy, palné zbraně i neobyčejný hrneček představují jen část toho, co návštěvníci Husitského muzea v Táboře mohou objevit. Nová expozice nabízí jedinečný pohled na husitskou historii a její dopad na českou kulturu a společnost.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy