Novinka v robotické operativě plicních nádorů v českobudějovické nemocnici

Hrudní chirurgové Nemocnice České Budějovice, a.s. operovali poprvé pacienty s plicními nádory pomocí ROBOTICKÉHO SYSTÉMU Da Vinci X.


„Robotická operace umožňuje šetrný způsob operování, díky kterému jsme schopni provést např. lobektomii (zákrok kdy se odstraňuje celý plicní lalok s nádorem) přes pět malých řezů délky kolem 1 cm. Pacienti tak po operaci pociťují menší bolestivost, rychleji rehabilitují, rychleji se vrací do domácího prostředí a nezanedbatelný je i lepší kosmetický efekt. V současnosti jde o nejmodernější postup v chirurgické léčbě plicních nádorů s velmi dobrými dlouhodobými výsledky, což bylo potvrzeno řadou mezinárodních studií,“ vysvětluje zástupce primáře Hrudní chirurgie doc. MUDr. Vojtěch Kurfirst, Ph.D. Díky této novince již nebudou muset pacienti z Jižních Čech za danou léčbou dojíždět na jiná pracoviště. 

Zahájení robotických operací plicních nádorů předcházela velmi náročná příprava. „Na první operace jsme se připravovali několik měsíců. Nejdříve jsme prováděli trénink na robotickém simulátoru (obdoba hrací konzole). Poté jsme absolvovali praktická školení v Barceloně a v Londýně. S prvními operacemi nám přijel pomoci dr. Carlos Martinez z Barcelony, který je v současnosti jedním z nejzkušenějších robotických hrudních chirurgů v Evropě,“ přibližuje MUDr. Júlia Csanády z Oddělení kardiochirurgie, hrudní chirurgie a cévní chirurgie. 

„První operace proběhly bez komplikací a pacienti jsou již v domácím prostředí. Jelikož se jedná o zahájení nového operačního programu, celá příprava byla náročná nejen pro operatéra, ale i pro zaběhlý provoz robotického operačního sálu, kde se střídají další odbornosti. Rád bych tímto poděkoval za spolupráci vedení Oddělení kardiochirurgie, hrudní chirurgie a cévní chirurgie v čele s prim. doc. MUDr. Alešem Mokráčkem, CSc. a prim. MUDr. Jiřím Krbcem, řediteli chirurgických oborů MUDr. Aleši Petříkovi, Ph.D., vedení kardiocentra a managementu českobudějovické nemocnice, bez jejichž podpory by se celý program nerozběhl. Díky patří samozřejmě i sestřičkám a sanitářům, kteří přispěli k bezproblémovému průběhu prvních operací,“ dodává doc. MUDr. Vojtěch Kurfirst, Ph.D.

„Robotické chirurgii se v naší nemocnici věnujeme již od roku 2019. Robota Da Vinci X využíváme při operacích v břišní chirurgii, urologii a gynekologii. Jsem velmi rád, že se spektrum robotických zákroků, díky velkému úsilí našich lékařů, podařilo rozšířit i na hrudní chirurgii. Jedná se o výrazný posun v péči o naše pacienty, kteří již nebudou zatěžováni dojížděním na vzdálená pracoviště jak na vlastní operaci, tak kvůli případným pooperačním komplikacím,“ doplňuje generální ředitel českobudějovické nemocnice MUDr. Ing. Michal Šnorek, Ph.D.

Robotický zákrok představuje pro operatéra zcela odlišný přístup. Při operování není v přímém kontaktu s tkáněmi pacienta, nemůže například nahmatat nádor v plíci. Musí se tedy spolehnout na zrakový vjem a ke tkáním proto přistupovat maximálně šetrně. Zároveň si ale může dovolit větší rozsah zákroku, např. při odběru lymfatických uzlin, protože díky 3D obrazu má zvětšený a detailnější přehled o operovaném orgánu. 

Zdroj: TZ Nemcb.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy