Bobři dobývají jižní Čechy až k Vltavě

Bobři se stále více šíří na jihu Čech, zvláště na Šumavě, kde žije stovky těchto živočichů. Přestože jsou v současné době relativně klidní a bez okamžitého ohrožení, rostoucí počet bobrů může způsobit problémy. Odborníci varují před škodami na březích řek a rybníků.


Na jihu Čech se stále více šíří bobři, což se nejvíce projevuje na Šumavě, kde těchto unikátních živočichů žije stovky. Lidé je ale také spatřili v okolí Týna nad Vltavou, kam se pomalu dostávají díky toku řeky. Odborníci tvrdí, že se jim zde daří velmi dobře a upozorňují, že je možné je pozorovat na všech větších jihočeských řekách.

„Přesně na Šumavě se bobři stávají běžným zvířetem. Do ostatních částí kraje se rozšiřují hlavně podél Otavy, Blanice, Nežárky a Lužnice. Na Vltavě o nich bezpečně víme od Šumavy až téměř po České Budějovice,“ vysvětluje Jiří Bureš, ředitel jihočeské pobočky Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK). Bureš dodává, že současná situace je relativně klidná a bez okamžitého ohrožení, ale upozorňuje na problémy spojené s jejich rostoucím počtem.

„S ohledem na jejich ochranu by tu vůbec neměli být, jelikož nacházíme se v zóně C, kde je povoleno jejich odstřel a likvidace jejich děl. S nimi na rybnících zatím nejsou žádné velké problémy, ale je to otázka příštích let, kdy se do nich dostane ve větším počtu,“ upozorňuje Bureš a dodává, že zvířata mohou blokovat výpusť rybníků.

Přes názory expertů se tato zvířata šíří rychlým tempem. Například na novohradských rybnících se bobři objevili přibližně před pěti lety, postupně se šířili ze Šumavy. „Poslední dva roky jich je tu ale stále více. Ochránci přírody jim umožnili přemnožení, a dnešní důsledky vidíme. Cítíme je především v okolí Dolního Dvořiště nebo Tiché, ale již i na Stropnici jsou sem tam vidět mladí samci,“ popisuje situaci ve svém regionu Vladimír Zvonař, jednatel společnosti Rybářství Nové Hrady.

Potíže spojené s přemnožením bobrů postihují také pracovníky Povodí Vltavy, kteří musí pravidelně likvidovat přehryzané kmeny ze svých vodních toků, přínosu nebo cest, kterými chodí lidé. „Loni jsme vyčíslili škody a náklady způsobené bobrama na celém povodí Vltavy na dva miliony korun, a částka neustále roste,“ říká mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy