Cider zachraňuje ovocnáře v Chelčicích

Ovocnáři v Chelčicích místo rošiřování kácení sází sazenice pro výrobu cideru, ale připravovaná spotřební daň na víno může pro ně představovat velkou hrozbu.


Ovocnáři v Chelčicích se snaží najít alternativní cesty, jak udržet své sady na 200 hektarech, stojí v čele se ředitel společnosti Jaroslav Muška. Po dvou letech prodělávání na konzumních jablcích se rozhodli nerozšiřovat kácení, ale místo toho se zaměřit na výsadbu sazenic speciálně určených pro výrobu cideru.

Toto rozhodnutí přišlo jako výsledek nové spolupráce mezi Zemchebou Chelčice a Svazem malých výrobců cideru. Producenti cideru vykazují zájem nejen o cukredou odrůdu jablek určených na jejich nápoj, ale také o ovoce, které ve stávajících podmínkách není ovocnářům schopno generovat zisk, jelikož nesplňuje estetické kritéria pro prodej na pultech. „Ovoce, které potřebujeme, je specifické, ale zároveň jsme schopni využít takové, které by jinak zůstalo neprodané,' uvádí jeden z zakládajících členů svazu Jan Abt.

Avšak, tato nadějná spolupráce mezi ovocnáři a výrobci cideru se může náhle ukončit. Důvodem je připravovaná spotřební daň na tiché víno, která by mohla ovlivnit také cider. Abt upozorňuje na potencionální problémy v daňovém prostředí: „Když cider podléhá spotřební dani 23,40 Kč a na pivo je daň pouhých 1,60 Kč, vytvoří se nám zde velká nerovnost, které svým modelem nejsme přizpůsobeni.“ Ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS uvádí, že rozhodnutí o uplatnění spotřební daně na tiché víno očekává vláda do konce května.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy