Investice 2,66 mld. Kč pro jihočeské silnice v roce 2024

Jihočeský kraj plánuje v roce 2024 investovat 2,6 miliardy Kč do zlepšení dopravní infrastruktury, modernizace silnic a mostů. Celkem je naplánováno více než 60 dopravních akcí, které zahrnují opravy 16 mostů a silnic, přestavbu křižovatek a realizaci obchvatů obce Žár a města Kaplice.


Rok 2024 bude pro Jihočeský kraj rokem značných investic do výstavby a modernizace silnic a mostů. Celkem Jihočeský kraj naplánoval více než 60 dopravních akcí u silnic II. a III. tříd s celkovým rozpočtem 2,6 miliardy korun, což řadí kraj mezi lídry v oblasti rozvoje infrastruktury. Náměstek hejtmana pro oblast investic Tomáš Hajdušek řekl: „Kvalitní silnice jsou naší prioritou. Chceme, aby byla cesta pohodlná a bezpečná pro všechny Jihočeši, kteří se po nich každý den vydávají za prací, zábavou, rodinami či blízkými.“.

Hlavní investiční akce zahrnují modernizaci dopravní infrastruktury, opravu a rekonstrukci 16 mostů, 16 silnic a přestavbu křižovatek. Pracovat se bude i na celkové délce 60 km silničních úseků. Pro tyto účely je připraven budget 2,032 miliardy korun. K dalším 628 milionům korun se přidá z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který je určen pro opravu stávajících silnic.

Jihočeský kraj spolupracuje s Ředitelstvím silnic a dálnic či Správou železnic na koordinaci stavebních uzávěr a dopravních omezení, aby byly dopravní komplikace minimalizovány. Hejtman Martin Kuba dodává: „Nechceme, aby Jihočeši trávili svůj čas na cestách déle, než musí. Proto pečlivě plánujeme stavby tak, aby se z našich silnic nestalo jedno velké staveniště, kterému se dá jen s velkými obtížemi vyhnout.“

Kromě investic do výstavby a rekonstrukce silnic kraj realizuje také stavby obchvatů obce Žár a města Kaplice, které jsou spolufinancovány s prostředky Evropské unie IROP 2. V rámci tohoto programu budou realizovány následující nejvýznamnější investiční akce: Obchvat Kaplice s předpokládanými náklady 210 milionů korun, zahájením stavby v roce 2024 a jejím dokončením v roce 2025. Obchvat Žár s celkovým rozpočtem 192 milionů korun, jehož realizace proběhne mezi roky 2023 a 2024.

Mimo tyto stavby, Jihočeský kraj plánuje řadu dalších oprav, rekonstrukcí a modernizací za vlastní rozpočet. Patří sem například rekonstrukce silnice II/406 Dačice - Slavonice, celkové stavební náklady 160 milionů korun, zahájením v roce 2023 a jejím dokončením v roce 2024. Dalšími příklady jsou například křižovatka silnic II/157 a II/160 pod autobusovým nádražím v Českém Krumlově s nákladem 27 milionů korun a realizací ve 4 měsících nebo úprava křižovatky silnic II/145, III/14126 a III/14128 u ČSPH Vitějovice – Stopařka s nákladem 25 milionů korun a realizací ve 4 měsících.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy