Jihočeský kraj láká lékaře milionovou dotací

Jihočeský kraj láká lékaře z jiných částí Česka na atraktivní dotace. Za poslední dva roky se podařilo získat 16 nových lékařů, kterým kraj nabídl až 1,5 milionu korun za zřízení nových ordinací.


Do jižních Čech se za poslední dva roky podařilo lokálním úřadům získat šestnáct nových lékařů, které kraj lákal na zajímavé finanční motivace. Hejtmanství nabídlo lékařům z jiných regionů až 1,5 milionu korun za to, že se přestěhují na jihočeský venkov a zde zřídí nové ordinace. Z těchto šestnácti lékařů se osm rozhodlo pro stomatologickou praxi.

Tento dotační program je výrazem snahy Jihočeského kraje vylepšit místní zdravotní péči a přilákat mladé lékaře do regionu. Tento záměr zatím přinesl pozitivní výsledky, například v případě praktické lékařky Markéty Žembové, která se spolu se svým manželem rozhodla přesídlit z Valašska do Chlumu u Třeboně.

Kraj nabízí dotace ve výši jednoho a půl milionu korun - prvotních 600 tisíc prakticky okamžitě, zbytek je poskytován postupně. Hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS) prohlásil, že by si samozřejmě přál, aby se přestěhovalo ještě více lékařů, ale na jihočeský venkov alespoň těch šestnáct vůbec přijelo.

Kromě regionálních dotací se snaží lékaře získat i mnohá města, která na zdravotnictví přispívají částkami na ordinace či stavební úpravy. Problém s průměrně staršími praktickými lékaři v odlehlých lokalitách je známý a plzeňský děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Jindřich Fínek upozorňuje, že je na místě otázka, co dělají lékaři pro to, aby si získali mladší kolegy do svých týmů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy