Kraj chystá podmínky pro malý reaktor v temelínské elektrárně

Jihočeský kraj se připravuje na rozšíření jaderné elektrárny Temelín o malý modulární reaktor (SMR). Tento krok by učinil kraj jedním z hlavních podporovatelů jaderné energie v Evropě. Aktualizace územního plánu projde veřejným projednáváním v březnu, ale vyvolává obavy místních obyvatel a protijaderných skupin.


V jižních Čechách se připravují podmínky pro rozšíření jaderné elektrárny Temelín. Původně plánované třetí a čtvrté bloky mají být doplněny o malý modulární reaktor (SMR). Tato změna je zahrnuta v aktualizaci územního plánu chystaného krajským úřadem, která má projít veřejným projednáváním v březnu. S touto novinkou bude Jihočeský kraj jedním z hlavních podporovatelů jaderné energie v Evropě.

Hejtman Martin Kuba vysvětlil, že aktualizovaný územní plán definuje prostor pro stavbu jaderných zdrojů, zatímco konkrétní technologie budou záviset na rozhodnutí vlády. Připomněl také, že první modulární reaktor by měl být postaven u Temelína, zatímco dostavba zbývajících bloků se týká Dukovan a jaderného parku kolem SMR.

Přestože vláda zdůrazňuje potřebu jaderné energie kvůli rostoucí energetické spotřebě a nedostatečnému rozvoji obnovitelných zdrojů, plány na rozšíření Temelína vyvolávají obavy u místních obyvatel a protijaderných skupin. Ti se obávají zhoršení kvality života, zvýšených nároků na infrastrukturu, ubytování tisíců dělníků a možného zemědělského přeměně.

Kritici také poukazují na souvislost s nedalekým testováním lokality Janoch jako možného místa pro hlubinné úložiště vyhořelého radioaktivního odpadu. Spolek Platforma proti hlubinnému úložišti, sdružující 38 měst a obcí, upozorňuje, že vládní strategie zvyšuje potřebu mnohem většího úložiště než původně plánovaného.

Navzdory těmto problémům si Jihočeský kraj slibuje výhody v podobě příležitostí pro vědce, vývojáře a experty. Spolu s ČEZ založil společnost South Bohemia Nuclear Park, která má vyvíjet modulární reaktory a nabízet je do zahraničí. Tímto krokem by se kraj mohl stát lídrem v oblasti jaderné energetiky v Evropě.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy