Lyžařská střediska bojují za provoz do jarních prázdnin

Lyžařská střediska v jižních Čechách bojují o udržení provozu do jarních prázdnin. Předpověď počasí naznačuje teplejší teploty, což zkomplikuje lyžování a snowboarding. Provozovatelé středisek tak připravují plán B včetně možného uzavření středisek, což by negativně ovlivnilo turistiku v regionech.


Většina lyžařských středisek na jihu Čech usilovně bojuje o to, aby mohla udržet provoz a své branky otevřené až do jarních prázdnin. Ty na Českobudějovicku začínají již 11. března, ovšem předpověď počasí nepřeje optimistickým představám a teploty se budou dlouhodobě pohybovat na jarních hodnotách. To znamená ztížené podmínky pro lyžování a snowboarding a velkou výzvu pro střediska, která chtějí udržet své svahy v co nejlepším stavu.

Ačkoliv je na kopcích jihočeských skiareálů jen minimum technického sněhu, každé středisko se snaží udržet alespoň malou část svahu, na které bude možné lyžovat. Například na Lipně je zatím v provozu zhruba dva a půl kilometru sjezdovek, zatímco na Zadově je otevřená pouze jedna sjezdovka. Střediska doufají, že se alespoň v noci brzy výrazně ochladí, aby mohly pokračovat v provozu. Avšak předpověď meteorologů zatím významnější pokles teplot neslibuje.

Provozovatelé lyžařských středisek se tak setkávají s tím, že budou muset vyhodnotit situaci a přizpůsobit se aktuálním podmínkám. Mnoho z nich již připravuje plán B, který zahrnuje možnost zavření středisek v případě, že pokles teplot nepřijde. To by mělo negativní dopad nejen na lyžařská střediska, ale také na turistický ruch v regionu a přilehlé obce, které se spoléhají na zimní sezónu a příliv návštěvníků.

Zatímco provozovatelé středisek a místní obyvatelé doufají, že se počasí ještě změní ve svůj prospěch, někteří odborníci poukazují na to, že současná situace by mohla být ukazatelem budoucích změn klimatu a jejich dopadu na lyžařský průmysl. Suchá zima a vzrůstající teploty by mohly znamenat, že lyžařská střediska budou muset přehodnotit své strategie a zaměřit se na diverzifikaci svých aktivit a atrakcí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy