Projekt za cca 800 milionů korun: přemístění Alšovy jihočeské galerie do Českých Budějovic

Centrum Českých Budějovic se chystá na zásadní proměnu v důsledku plánovaného přemístění Alšovy jihočeské galerie (AJG) do srdce města. Projekt, odhadovaný na 800 milionů korun, je součástí Kulturního ostrova plánovaného na rok 2028. Nové umístění galerie má přilákat turisty, zlepšit vystavování umění a zatraktivnit celkový vzhled centra města. Součástí proměny je také odstranění nevzhledného parkoviště, které bude nahrazeno podzemním zařízením a parkem s desítkami stromů.


Centrum Českých Budějovic bude v blízké době procházet zásadní proměnou. Důvodem je plánovaná přemístění Alšovy jihočeské galerie (AJG) do srdce města, která má zároveň pomoci podpořit cestovní ruch a zatraktivnit celkový vzhled centra. Projekt, odhadovaný na 800 milionů korun, je součástí Kulturního ostrova, který je plánován na rok 2028, kdy se Budějovice stanou Evropským hlavním městem kultury.

Současná lokalita galerie v Hluboké nad Vltavou má řadu omezení, které se týkají hlavně jejího klimatu a nevhodnosti pro vystavování umění. Nově plánovaná lokalizace v centru Budějovic by měla těmto problémům předcházet a zároveň ji přiblížit širší veřejnosti. Náměstek hejtmana František Talíř (KDU-ČSL) uvádí, že přemístění bude výhodné jak pro galerii, tak pro město.

V rámci projektu se plánuje přemístění pobočky AJG ze Wortnerova domu v blízkosti řeky Vltavy. Budova bývalé budějovické restaurace Sparty, která sloužila jako depozitář a dílny galerie, zůstane v provozu. Sloučení obou lokalit by mělo ušetřit náklady na provoz a zvýšit efektivitu galerie.

Prostor Senovážného náměstí, kde má vzniknout nová budova galerie, bude také procházet proměnou. Architekt Martin Krupauer, který zasedá v budějovické komisi pro rozvoj metropolitní oblasti, vidí v projektu velký potenciál. Nová podoba náměstí by měla přinést lepší prospěch pro obyvatele i návštěvníky města. Součástí plánu je také odstranění nevzhledného parkoviště, které bude nahrazeno podzemním zařízením a parkem s desítkami stromů.

Architektonická soutěž pro návrh nové budovy má být vyhlášena do 10. května a výherce by měl být znám do konce června. Stavební práce by mohly začít v první polovině roku 2026



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy