Nový spolkový dům s hospodou v Komařicích

Ve vesnici Komařice se konala architektonická soutěž na design nového spolkového domu. Zúčastnilo se 54 architektů. Vítězný návrh Studia Reaktor zahrnuje moderní design, který respektuje stávající budovy.


Ve vesnici Komařice proběhla zajímavá architektonická soutěž. Předmětem byl design nového spolkového domu, který přilákal velký zájem - celkem se jí zúčastnilo 54 architektů. Malá obec upoutala pozornost svým rozhodnutím vypsat tak ambiciózní soutěž. 'Možná to překvapilo i architekty samotné a tím vzbudilo zájem a energii to vyzkoušet,' uvedla Markéta Málková, zastupitelka Komařic a členka poradní komise.

Návrh, který se nejvíce zamlouval, předložilo Studio Reaktor. Podle starosty Komařic, Vojtěcha Tomrla, fascinoval především tím, jak respektoval stávající budovy a zároveň transformoval jejich funkční využití. 'Původní obytná část statku se stane hospodou, z hospodářské části pak vznikne víceúčelový sál s knihovnou,' upřesňuje Tomrle.

Architekt Jakub Heidler ze Studia Reaktor poukázal na to, že jejich cílem bylo vytvořit moderní design, který by zároveň vypadal, jako by na místě stál odjakživa. 'Naše intence byla udržet funkční a esteticky přitažlivé stavby, doplnit je o nové prvky a sjednotit je pomocí tradičních materiálů, které mají vytvořit harmonii střech, zdí a celkového vzhledu,' vysvětluje Heidler.

Kromě designu nového spolkového domu byli architekti vyzváni navrhnout také krajinářskou úpravu dvora a zahrady se sadem. Vítězný návrh se nyní stane skutečností. Výstavba nového spolkového domu v Komařicích má stát kolem 50 milionů korun. Vedení obce se nyní snaží získat potřebné dotace a plánuje otevření alespoň části objektu - tedy hospody, sálu a knihovny - v roce 2028.

Architektonická soutěž v Komařicích tak nabízí ucelený pohled na to, jak malá vesnická obec dokáže nalákat pozornost a úspěšně se prezentovat na scéně architektonického designu. Proces výstavby nového spolkového domu bude pravděpodobně stát za to sledovat - nejen pro místní, ale pro všechny, kteří se zajímají o architekturu a krajinářský design.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy