Obchvat Trhových Svinů - klidnější město díky nové silnici

Jihočeský kraj plánuje zahájit výstavbu obchvatu města Trhové Sviny v letech 2025-2026. Čtyřkilometrový obchvat by měl stát na půl miliardy korun a snížit počet aut průjezdem městem o 50 procent.


Jihočeský kraj plánuje zahájit výstavbu obchvatu města Trhové Sviny na pomezí roků 2025 a 2026, pokud získá platné územní rozhodnutí jako investor. Město, které se nachází na Budějovicku, trpí denně průjezdem osmi tisíc aut. Zhruba čtyřkilometrový obchvat by měl stát na půl miliardy korun a značnou část nákladů by měly pokrýt evropské dotace.

Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby je největší výzvou především dokončení příprav a získání potřebných povolení. Nová silnice by měla začít u městské osady Otávůvka ve směru od Českých Budějovic a pokračovat severně. Stavba bude zahrnovat most, několik přeložek silnic a křižovatek.

Starosta Trhových Svinů, David Štojdl, zdůrazňuje, že se jedná o klíčovou stavbu pro město. Hlavní komunikace procházející středem města po Trocnovské ulici je v některých úsecích nebezpečně úzká, což ztěžuje průjezd nákladních vozidel a autobusů. V případě uzavření této silnice není k dispozici žádná objízdná trasa. Nový obchvat by měl provoz na Trocnovské ulici snížit o 50 procent, což by značně zlepšilo situaci pro místní obyvatelstvo.

Návrh obchvatu se setkává s kladnou odezvou i ze strany odpůrců původního řešení projektu. Před 17 lety totiž kraj usiloval o realizaci pouze malé přeložky části Trocnovské silnice, což nebylo dostatečné. Nynější záměr je důvodem k optimismu pro všechny zúčastněné strany.

I přes pozitivní ohlasy má projekt stále několik otázníků. Někteří vlastníci pozemků, kterých se stavba dotkne, vyjadřují obavy z vyvlastňování a požadují kompenzace. S průběhem výkupů pozemků se potýká jihočeský kraj, který doufá, že bude moci využít výjimek pro vyvlastňování ve veřejném zájmu. Tato otázka bude pravděpodobně otevřena na nadcházejícím březnovém jednání.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy