Obří potenciál Jihočeského letiště: Průmysl, výzkum a prosperita

Jihočeský kraj připravuje plány na rozvoj pozemků letiště České Budějovice. Prostor o rozloze 152 ha nabízí možnosti výstavby nákupního centra, průmyslových zón, výzkumných center nebo zázemí pro Smartwings či nákladní dopravu. První stavební práce by mohly začít příští rok.


Obrovské možnosti a potenciál nabízí pozemky jihočeského letiště České Budějovice, jehož využití je v současné době předmětem rozhodování. Při tiskové konferenci, která se konala ve čtvrtek 29. února, ujistil hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba veřejnost, že kraj pečlivě připravuje plány na další rozvoj tohoto území, a to tak, aby napomohl hospodářskému rozvoji celého jižního regionu a zároveň podpořil financování provozu letiště. Volná plocha o rozloze 152 hektarů může sloužit pro výstavbu nákupního centra, průmyslových zón pro lehký průmysl, výzkumných center, zázemí pro společnost Smartwings či nákladní dopravu.

„Budoucnost jižních Čech bude ovlivněna tím, jaké společnosti zde budou působit a kdo zde bude pracovat. Chceme zajistit prosperující region pro naše děti, kde budou sídlit firmy s velkým potenciálem. Nesmíme dopustit, aby se zde tvořily pouze skladové prostory, které nenabízejí atraktivní pracovní pozice pro ty, kteří mohou region posunout dál,“ vysvětlil hejtman Kuba. Hejtman také zdůraznil dlouhodobou povahu celého projektu a očekává, že první stavební práce, jako je demolice starých budov, které sloužily armádě, začnou již příští rok.

Podle hejtmana Kuby je důležité, že společnosti, které se o využití pozemků zajímají, se ptají, kdy by mohly začít stavět. 'Toto území má velkou výhodu v tom, že je v majetku Jihočeského kraje, což zajišťuje hladký průběh povolovacích procesů,' řekl Kuba. Projekt by měl přinést ekonomický přínos, ze kterého by kraj mohl financovat provoz letiště.

Plány dalšího rozvoje areálu letiště zahrnují výstavbu nákupního centra včetně rychlého občerstvení u vjezdu do areálu, kde je nyní parkoviště. 'Kromě toho je to ideální místo pro benzínovou pumpu. Majitelé těchto stanic mají o to zájem, až když vidí toto místo,' uvedl hejtman. V areálu bývalých kasáren by mohl vzniknout výzkumný institut zaměřený na malé modulární reaktory. 'Vzhledem k tomu, že jaderná elektrárna Temelín je odtud vzdálená pouze 30 kilometrů, je to logický krok,' dodal Kuba.

Martin Kuba zmínil také možnost, že společnost Smartwings by mohla využít část areálu pro servis svých letadel. 'Smartwings v současnosti hledá vhodné místo pro provozování oprav letadel v České republice, a pokud bychom je mohli přivést na naše letiště, bylo by to pro obě strany velmi výhodné. V současné době probíhají jednání ohledně této záležitosti,' uvedl hejtman.

Jako další možnosti využití bývalé raketové základny, která patří obci Homole, se uvažují o výstavbě střediska a výcvikového parku integrovaného záchranného systému. 'Takové středisko není v České republice ani v Evropě. Měli bychom zde unikátní polygon pro trénink hasičských jednotek z celé Evropy, což by přesně vyhovovalo tomu, co v jižních Čechách potřebujeme,' uzavřel hejtman Jihočeského kraje.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy