Podnikatelé v Táboře mohou využívat městské nádoby na odpad

Táborská radnice plánuje umožnit podnikatelům a neziskovým organizacím využívat městské nádoby na tříděný odpad za poplatek. Získané prostředky by pak byly použity na likvidaci odpadu.


Táborská radnice navrhuje změnu v přístupu k třídění odpadu pro podnikatele a neziskové organizace. Tyto subjekty by měly možnost využívat městské nádoby na tříděný odpad, avšak výměnou za poplatek. Město Tábor by tím získalo další prostředky na uhrazení likvidace odpadu a podnikatelé by se zároveň zbavili zákonné povinnosti evidence nakládání s odpady. V návrhu, který musí ještě schválit zastupitelstvo, se počítá s čtyřmi kategoriemi poplatků dle počtu zaměstnanců nebo provozoven.

Místostarosta Radoslav Kacerovský zaznamenal, že v Táboře je registrováno přibližně 4,8 tisíce aktivních podnikatelských subjektů, z nichž by se mohlo do nového odpadového systému zapojit značné množství. Potenciální zisk ve výši několika tisíců korun by byl využit na pokrytí nákladů na skládkování odpadu. Zároveň upozornil na to, že město bude muset zajistit dostatečnou kapacitu stávajících nádob pro třídění, a to bez přidávání dalších kontejnerů. Úspěšnost nových opatření bude hlídána prostřednictvím padesáti čidel sledujících zaplněnost popelnic.

Od počátku roku 2022 obyvatelé Tábora platí za svoz odpadu 960 korun, což představuje nárůst o 264 korun ve srovnání s rokem předchozím. Snížení nákladů na skládkování město plánuje také zvýšením využití hnědých popelnic na biologicky rozložitelný materiál, za který lidé žádný poplatek neplatí. Z informací radnice vyplývá, že až jedna čtvrtina vyhozeného směsného komunálního odpadu je kompostovatelná. Město Tábor se zároveň chystá na výstavbu nového moderního sběrného dvora s elektronickou evidencí a hledá pro něj vhodný pozemek.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy