Pražská třída v ČB má nové radary

Policie doporučuje umístit radary pro kontrolu rychlosti na nebezpečném úseku Pražské třídy v Českých Budějovicích. Město neplánuje úsekové měření, ale zaměřuje se na zvýšení bezpečnosti řízení pomocí pokutování průjezdu křižovatek na červenou.


V Českých Budějovicích, kde je Pražská třída významnou a často rušnou trasou, se jedná o jedno z nejvíce nebezpečných městských míst. Trasa, která se táhne od Mariánského náměstí až po Nemanice, má stanovenou maximální rychlost 50 km/h, kterou řidiči často ignorují.

Podle policejního mluvčího Milana Bajcury by bylo vhodné na tomto úseku umístit radary pro kontrolu rychlosti. „Pražská třída je klíčová městská komunikace s vysokým počtem pěších i cyklistů, kteří jsou často zranitelní. K tomu je zde situováno několik škol a tato oblast má velký příslib pro zlepšení bezpečnosti,' uvedl Bajcura.

Úsekové měření rychlosti na Pražské třídě v nejbližší době radnice zavádět neplánuje. Přesto se ale zaměřuje na zvýšení bezpečnosti řízení, a to konkrétně prostřednictvím pokutování průjezdu křižovatek na červenou. Lubomír Bureš, náměstek primátorky, ukázal na specifické místo pro možné umístění kamery. „Provedli jsme studii týkající se křižovatky u Dlouhého mostu a výstaviště, kde by bylo možné umístit kamery monitorující průjezd na červenou,' sdělil Bureš.

Příklad z nedalekého Srubce poukazuje vedení města, kde obec nedávno začala měřit rychlost. Českobudějovický magistrát vede výběr pokut v této oblasti spolu s městskou policií. „Pokles přestupků byl zde dramatický. Například z týdenních patnácti tisíc, které jsou zaznamenány ve skrytém měření, se dostáváme k méně než šesti stům měsíčně,' uvedl Bureš.

Vimperk pak má podobně pozitivní zkušenosti s úsekovým měřením, které tam provozuje již tři roky na třech místech. I když správa pokut přináší výzvy v administrativě a není zdrojem velkých příjmů pro městský rozpočet, přínos pro bezpečnost je zřejmý. „Zatím jsme na úsekovém měření neztratili, a prioritou zůstává bezpečnost. Dokonce i kdybychom se pohybovali v nule, pokračovali bychom v tom, protože řidiči potřebují naučit, že v obci se má jezdit padesátkou,' řekla starostka Jaroslava Martanová.

K rozšíření systému kamer na křižovatce u Dlouhého mostu v Českých Budějovicích se plánuje výdaj v řádu jednotek milionů korun. Město plánuje tento systém spustit nejpozději v příštím roce.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy