Propad grafitového dolu u Lipna šokoval chatovou osadu

Propad terénu v chatové osadě u Lipenské přehrady způsobil otevření 12 metrů hluboké jámy. Důvodem je propad do starého grafitového dolu.


Ve středu dopoledne došlo k nečekanému propadu terénu v chatové osadě u Lipenské přehrady v Jihočeském kraji. Dvanáct metrů hluboká jáma se objevila přímo mezi chatami a chalupami v Hůrce, když se země propadla do starého grafitového dolu. Obyvatelům a návštěvníkům teď hrozí další nebezpečí spojené s nestabilním terénem a uzavřením okolních rekreačních aktivit.

Grafitové doly v oblasti Lipna mají dlouhou historii a některé štoly byly vybudovány již ve středověku. Ojedinělým případem propadu půdy však není ani nově otevřená jáma u Hůrky. Podle odborníků zpracovalo celou oblast grafitové těžby, což způsobuje stále větší problémy s nestabilním terénem a nebezpečím propadu štol.

Státní podnik Diamo, který má na starosti sanaci propadlého díla, nyní spěšně provádí záchranné práce na místě. Do jámy umístili zpevněný zásypový materiál, který se bude ještě injektovat, to znamená napustí se pod něj cementojílová směs. Oprava propadu se plánuje do konce června.

Vedení obce Horní Planá, na jejímž území se chatová osada nachází, se rozhodlo zahájit spolupráci se státním podnikem Diamo, aby zjistilo stav zdejšího podzemí a případně provedlo další opatření. 

O obavách místních obyvatel a návštěvníků z dalšího možného propadu půdy se hovoří hlavně v souvislosti s rekreační oblastí Malé Lipno, kde se intenzivně těžil grafit až do poloviny 20. století. Zdejší závody byly tehdy jedním z největších exportérů tuhy na světě. Současné oslabení zemského povrchu v oblasti může mít za následek další vážné problémy s infrastrukturou a životním prostředím v budoucnu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy