Revitalizace Samsonovy kašny - praskliny mizí

Obnova historické Samsonovy kašny v Českých Budějovicích zahrnuje odstranění nepůvodního spárování a trhlin, aby se zabránilo pronikání vody do kamene. Opravy probíhají za použití měkčích, pružnějších materiálů, a práce by měly být dokončeny do konce dubna.


Podle restaurátora Lukáše Hosnedla se práce na obnově Samsonovy kašny v Českých Budějovicích začínají odstraňováním nepůvodního spárování. Toto spárování je tvořeno vysoko hydraulickým materiálem, který je velmi tvrdý a z něhož je obtížné se dostat ven. Beton, který byl použit pro vytvoření tohoto spárování, bude z kašny odstraněn navždy.

„Když budou hotové hydrostěrkové vrstvy, umístíme do švů polyuretanový provazec, který pak přetmelíme pohledovou vápennou spárovací hmotou. Tento materiál je na dotek měkčí, pružnější a samozřejmě propouští paru,“ popisuje Hosnedl postup použitý během restauračních prací.

Po letech existence kašny na ní vznikly početné trhliny. „Všechny odštípnuté části budeme upevňovat k původnímu materiálu pomocí nerezových hřebů, aby se předešlo dalšímu oddělování. Současně budeme trhliny zatmelovat, aby se zabránilo pronikání vody do konstrukce kamene,“ vysvětluje Hosnedl.

Po opravě vnější části kašny vodohospodáři vypustí vodu. „Během týdne budeme muset vypustit 250 krychlových metrů vody z kašny, ručně ji vyčistit, odstranit nahromaděné nečistoty. V čistících pracích se pokračuje i na horní mušli a soše a restaurátoři pak vstoupí do bazénu, aby provedli podobné opravy,“ uvádí Jitka Kramářová, mluvčí společnosti Čevak, která má na starosti vodohospodářské práce na kašně. Práce by měly být dokončeny do konce dubna.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy