Romský památník v Letech se otevře veřejnosti v polovině května

Dne 12. května bude otevřen Památník Romů a Sintů na Písecku v Letech. Událost bude součástí tradičního pietního aktu na místě nouzového pohřebiště. Muzeum romské kultury, které památník spravuje, postavilo nový památník na místě někdejšího vepřína.


Na Písecku, v oblasti nazývané Lety, se 12. května otevře veřejnosti Památník Romů a Sintů. Tato událost bude koincidovat s tradičním pietním aktem, který se koná na místě takzvaného nouzového pohřebiště. O novince informovalo Muzeum romské kultury, které má památník v péči.

Otevření památníku představuje vyvrcholení dlouhodobého úsilí o důstojnou poctu památce obětí holokaustu na místě, kde kdysi stával koncentrační tábor. Na místě někdejšího vepřína, který byl postaven na půdě samotného tábora, Muzeum romské kultury postavilo nový památník.

Nový památník je významným krokem k jeho hlavnímu poslání, tedy očitým svědectvím o hrůzách, které zde v minulosti proběhly. Jeho součástí je také návštěvnické centrum, kde bude umístěna stálá expozice. Celkové náklady na vybudování památníku a jeho expozice dosáhly 110 milionů korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy