Jihočeský kraj vyhlásil své mladé talenty za rok 2023

Bylo oceněno 48 žáků a studentů v rámci anketě Talent Jihočeského kraje. Udílení cen proběhlo ve všech sedmi kategoriích, a to přírodovědné, technické, humanitní, hudební, taneční, výtvarné a všestranný talent.


Již po třiadvacáté udílel Dům dětí a mládeže v Českých Budějovicích ocenění v anketě Talent Jihočeského kraje. Základním kriteriem pro hodnocení byly dosažené výsledky žáků a studentů v soutěžích za uplynulý rok. „V každém z nás je třeba najít aspoň nějakou perličku na dně. A to je základní úloha učitele, který v dětech musí ty perličky umět najít a nechat zazářit,“ řekl při předávání cen náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro oblast školství Pavel Klíma.

Stejně jako v minulých letech se soutěžilo v sedmi kategoriích: přírodovědné, technické, humanitní, hudební, taneční, výtvarné a v kategorii všestranný talent. Úspěšné žáky a studenty mohli navrhovat učitelé, vychovatelé, vedoucí kroužků, rodiče, příbuzní, ale i kamarádi. „Celkem dostal DMM České Budějovice 126 nominací. A to je jistě jen zlomek jihočeských talentů. Na to, aby se talent dítěte rozvinul potřebujeme tři věci: nadání a jeho píli, potřebujeme kvalitního vedoucího, trenéra, učitele a pak ještě podporu rodiny. A to, když se sejde, tak ten talent může rozkvést,“ dodal náměstek Klíma.

Celkem bylo oceněno 48 jihočeských talentovaných žáků a studentů. Ředitelka DDM České Budějovice Hana Korčáková se při pohledu na výsledky netajila nadšením: „Opět se nám sešla řada nesmírně talentovaných dětí. A každé z nich má kromě svého talentu i svůj příběh. Třeba Petr Lívanec ze Střední průmyslové školy strojní a stavební v Táboře se věnuje studiu fyziky a astronomie. Kromě toho, že v těchto oborech sbírá ocenění v soutěžích se aktivně věnuje sportu, předpovídá a monitoruje nebezpečné meteorologické jevy, fotograficky zkoumá makrosvět. Svůj dalekohled využívá kromě vizuálního pozorování také k astrofotografii, včetně jejího vědeckého využití. Za uplynulý rok publikoval do celosvětové databáze 31 měření fyzikálních vlastností jedenácti různých komet. Zařadil se mezi pět nejaktivnějších českých pozorovatelů v této oblasti. My jsme ho ocenili čestným uznáním v přírodovědné kategorii“.

Ocenění „Talent Jihočeského kraje“ předal v úterý 20. února 2024 v koncertní síni Otakara Jeremiáše v Českých Budějovicích náměstek hejtmana Jihočeského kraje Pavel Klíma, náměstek primátorky statutárního města České Budějovice Tomáš Bouzek a jihočeská herečka Dana Verzichová.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy