Temelín - výstavba malého modulárního reaktoru

Lokalita Temelín byla schválena pro výstavbu malého modulárního reaktoru, jediného místa pro tento projekt. Jihočeský hejtman Martin Kuba a společnost ČEZ podepsali memorandum o spolupráci. Nicméně někteří odborníci považují tuto realizaci za zbytečnou, vzhledem ke stávajícím elektrárnám a nejistotám ve vývoji technologie.


Jihočeský hejtman Martin Kuba oznámil, že lokalita Temelín byla schválena pro výstavbu malého modulárního reaktoru. Jde o jediné místo, které bylo schváleno pro takovýto projekt z hlediska geologických a dalších podmínek. Kuba říká: 'Tato změna zásad územního rozvoje schválíme a vymezíme, že v tomto místě by reaktor mohl stát.' Vedení Jihočeského kraje již podepsalo memorandum o úzké spolupráci se společností ČEZ.

Projekt výstavby malého modulárního reaktoru se stává vyhledávanější a několik mezinárodních firem pracuje na získání licence pro uvedení takovýchto reaktorů na trh. Jak dodává Kuba, žádná z firem zatím nemá dokončeno takové zařízení, jelikož technologie musí nejprve projít schválením ve své zemi. V současnosti společnost ČEZ vybrala sedm vhodných dodavatelů a jedná o spolupráci.

Kromě Temelína je také zvažována výstavba malého modulárního reaktoru na dalších lokalitách, které by mohly v budoucnu nahradit stávající uhelné elektrárny. Petr Šuleř, vedoucí útvaru jaderná komunikace ČEZu, uvádí: 'Dokončujeme detailní posouzení lokalit Tušimice a Dětmarovice, probíhají další přípravné práce jako posilován know-how či personální zajištění, jak v samotné společnosti ČEZ, tak i v dceřiných firmách.'

I když se projekt rozšiřuje, někteří odborníci, jako energetický expert Edvard Sequens z ekologického hnutí Calla, považují realizaci modulárního reaktoru v lokalitě Temelín za zbytečnou. Sequens argumentuje tím, že stávající dva bloky elektrárny Temelín již pokrývají více než čtyřikrát spotřebu celého Jihočeského kraje. Navíc zdůrazňuje potencionální nejistotu vývoje technologie ve světě s různými produkty ještě nevyvinutými a závislými na investorech.

Starosta obce Temelín, Josef Váca, má však k vymezení plochy pro malý modulární reaktor pozitivní postoj. Váca říká: 'Snad jediná věc, která nás trochu trápí, je vyvedení výkonu, který půjde na trafostanici Kočín. Byli bychom asi rádi, kdyby se to řešilo kabelem v zemi a ne přes sloupy, protože těch už tu máme dost.' Nyní probíhá první veřejné projednání třinácté aktualizace zásad územního rozvoje Jihočeského kraje, které by mělo být schváleno do konce roku.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy