Ve Srubci nově úsekové měření !

Ve Srubci byla zavedena účinná rychlostní regulace "úsekové měření" snižující počet rychlých aut v obci. V březnu byl zaznamenán pokles přestupků, zlepšení bezpečnosti a plynulost provozu.


Ve Srubci, malé obci na jih od Českých Budějovic, byla v nedávné době zavedena účinná rychlostní regulace. Jedná se o takzvané 'úsekové měření', které od března začalo efektivně snižovat množství rychlých aut projíždějících přímo obcí.

Autem sjíždějící z kopce kolem místní základní školy často překračovali povolenou padesátku a dosahovali někdy až rychlosti 80 km/h. Dopravní situaci na této důležité silnici do krajského města popisuje starostka Lenka Malá: 'Bylo to beznadějné. Auta projížděla velmi rychle a mnohdy ohrožovala bezpečnost obyvatel i školáků.'

Po zavedení úsekového měření, které funguje nejen ve středu obce, ale na celém průjezdu Srubcem, se dopravní situace v Srubci značně zlepšila. Podle statistik byly v březnu zaznamenány pouze 571 přestupky, což je dramatické zlepšení oproti 15 tisícům přestupků před zavedením měření. Tím nejen ohrožení bezpečnosti výrazně kleslo, ale zvýšila se i plynulost provozu.

Občané si nové řešení pochvalují. Jana Ticháčková, místní obyvatelka, sdílí svou zkušenost: 'Je to skvělé. Předtím mi stávalo, že jsem jela padesát a někdo se mi lepil na zadní nárazník a blikal na mě. Teď je to mnohem klidnější.'

Přestože se časem objevuje více motoristů, kteří si novou regulaci neschvalují a svůj nesouhlas dávají najevo troubením, vedení obce a místní obyvatelé hodnotí zavedení úsekového měření jako úspěch. Nový dopravní systém má také potenciál rozšířit se i mimo Srubec do dalších obcí a měst.

Konečným řešením pro Srubec by měl být plánovaný obchvat kolem obce, který by odvedl tisíce aut denně mimo obytnou zónu. Tento více než čtyři kilometry dlouhý projekt by měl být dokončen teprve v roce 2028.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy