Vojenské cvičení na letišti České Budějovice

Česká vláda rozhodla o vojenském cvičení na Letišti České Budějovice na posílení vnější ochrany a obranných schopností státu. Cvičení proběhne mezi 4. a 11. březnem pod vedením Městského vojenského velitelství.


V lednu letošního roku rozhodla česká vláda o uskutečnění vojenského cvičení v areálu Letiště České Budějovice. Hlavním důvodem je posílení vnější ochrany tohoto strategického objektu. Městské vojenské velitelství v Českých Budějovicích bude pověřeno koordinací cvičení, které proběhne mezi 4. a 11. březnem.

Podle zdrojů KVV (Krajského vojenského velitelství) je cvičení považováno za dočasné opatření, které souvisí s tréninkem aktivních záloh armády. Je třeba připomenout, že podobná situace nastala už loni, když bylo vojenské cvičení provedeno v blízkosti temelínské jaderné elektrárny.

Organizátoři cvičení se domluvili s příslušnými obecními úřady i majiteli pozemků, na nichž se akce bude konat. Během jeho trvání bude na celém území zakázán vstup bez povolení a eventuální výjimky budou možné pouze na kontrolních propouštěcích místech.

Cvičící jednotky budou v průběhu akce používat ruční zbraně s cvičnou municí, ale bez použití imitačních prostředků. Ministerstvo obrany České republiky uvedlo, že jde o cvičení zaměřené na posílení vnější ochrany a obranných schopností státu.

Ačkoli ochranné pásmo zahrnuje celý střed letiště, jeho vedení.tvrdí, že manévry nebudou mít vliv na běžný provoz areálu. 'Jsme rádi, že se takové cvičení uskutečňuje, protože proběhne mimo veřejně přístupné prostory našeho areálu,' řekl ředitel letiště Ivan Trhlík.

Homole, jedna z dotčených obcí, situaci vnímá bez obav. Starosta Miroslav Pavlásek uvedl, že stanovené pásmo bude blíže obci Litvínovice a Planá, kde žádné budovy nejsou. Jeho kolega, starosta obce Planá, Tomáš Pintér, připomněl, že celou akci projednali už dříve s armádními zástupci ve spolupráci s dotčenými obcemi.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy