Zachráněná orlice mořská: Zranění není fatální, naděje na návrat do přírody!

Rybář našel zraněnou orlici mořskou u řeky a odvezl ji do Záchranné stanice živočichů Makov. Orlice měla poraněné levé křídlo, drobná poranění na nohou a chyběl jí jeden dráp. Veterináři doufají v úspěšné uzdravení a návrat ptáka do přírody.


Orlice mořská patří k ohroženým druhům ptáků v České republice, ale nedávno se jednu takovou podařilo zachránit zraněnou u řeky. Samice, která pravděpodobně zažila boj nebo jinou příhodu, byla nalezena rybářem Jaroslavem, který se zná s odborníkem na ornitológii, Liborem Šejnou, již více než dvacet let.

Šejna pracuje ve Záchranné stanici živočichů Makov, která se nyní stará o zraněného dravce. Podle Šejny měla orlice poraněné levé křídlo, drobná poranění na nohou a chyběl jí jeden dráp. Veterináři v Písku neprokázali žádnou zlomeninu na křídle, což by mohlo naznačovat, že jde pouze o naraženinu.

Bohužel, pracovníci stanice zjistili na základě takzvané hnízdní naštiny na spodní části těla ptáka, že samice už měla ve svém hnízdě vejce. Avšak její letošní hnízdění skončí neúspěšně, a zraněná orlice se stane předmětem pozornosti veterinárních odborníků.

Podle Šejny je i v období hnízdění mezi orly obvyklé, že dochází k potyčkám a nervozitě. Příčina poranění se však může jenom domýšlet. Spekuluje se o nějakém nárazu při lovu, poranění od jiného orla či jiném incidentu.

Dobrou zprávou je, že orlice má chuť k jídlu. Byla značně vyhublá, ale naštěstí hned spořádala několik ryb. Stres způsobený zraněním a následnou péčí o ní mohl mít vliv na její chování a odmítání potravy. Šejna si myslí, že zranění mohlo trvat již několik dní, a že orlice měla velké štěstí, že ji Jaroslav našel.

Orli mořští se v poslední době na Přsecku objevují poměrně běžně. Přesto se stále jedná o vzácného ptáka. Šejna doufá, že se zraněná samice úplně uzdraví a ještě letos se vrátí do volné přírody. Potvrdil však, že je ještě příliš brzy na rozhodování o jejím osudu. „Naděje na vypuštění existuje, ale určitě to nebude do týdne,“ doplnil ornitolog.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy