Záhadné portrétní miniatury v Budějovicích

Záhadné portrétní miniatury ve sbírkách hradů a zámků odhaleny. Ludmila Ourodová a Olga Trmalová představí výsledky svého výzkumu. Přednáška se uskuteční 25. března 2024 v Českých Budějovicích.


Portrétní miniatury, které po staletí unikaly pozornosti kolekcí státních hradů a zámků, se stávají předmětem fascinujícího výzkumu odvážných uměleckých historiček. Ludmila Ourodová a Olga Trmalová připravily pro nás zcela nevšední přednášku, ve které představí své objevy a zvědavosti tykající se portrétních miniatur ve sbírkách státních hradů a zámků v Plzeňském a Jihočeském kraji a na Vysočině. Událost byste rozhodně neměli nechat ujít, protože kdo by nechtěl poodhalit závoj tajemství kolem maleb, které byly po staletí ukryty před našimi zraky?

Přednáška se uskuteční v pondělí 25. března 2024 v 17 hodin na adrese Národní památkový ústav, Senovážné nám. 6, České Budějovice. Vstup je zcela zdarma, takže ji můžete navštívit společně s přáteli či s celou rodinou. Expertky v oboru vám na akci představí překvapivé nalezy a zvídavosti, které prozkoumaly na více než dvou stech padesáti portrétních miniaturách, pořízených za čtyřletého výzkumu společně s kurátory mobiliárních fondů hradů a zámků.

Pro odhodlané, kteří by si chtěli přednáškový zážitek prohloubit a získat tak ještě cennější informace, artistky přichystaly jedinečnou publikaci 'Portrétní miniatury ve sbírkách Národního památkového ústavu, uzemní památkové správy v Českých Budějovicích'. Knihu lze na akci zakoupit za zvýhodněnou cenu.

Objemná publikace je obohacena o úžasné fotografie a podrobné informace, které poodkrývají tajemství portrétních miniatur, vzniklých v období od 16. do počátku 20. století. Součástí této práce je také popis a identifikace zobrazených osob, autorství, technologických dat a portréty jsou řazeny do společenských souvislostí své doby.

Během zkoumání portrétních miniatur bylo použito mnoho sofistikovaných metod výzkumu, včetně zkoumání děl pod 3D mikroskopem, v infračerveném a modrém světle či v UV luminiscenci. Díky tomuto přístupu se podařilo nalézt signaturu či přípis na mnoha z děl a pomohlo to identifikovat portrétované jedince.

Nenechte si ujít tuto příležitost získat unikátní pohled na bohatou historii portrétních maleb ve sbírkách státních hradů a zámků v Plzeňském a Jihočeském kraji a na Vysočině. Srdečně vás zveme na tuto odbornou přednášku, kterou si jistě zamilujete.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy