Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje za rok 2023

ZZS Jihočeského kraje provedla v roce 2023 téměř 84 000 výjezdů, přičemž ošetřila více než 67 500 pacientů. Nejčastěji byli léčeni pacienti s interními onemocněními. Záchranné služby poskytovaly pomoc při úrazech, dopravních nehodách, intoxicích či alergických reakcích. Díky nepřetržitému provozu a široké síti posádek ZZS Jihočeského kraje efektivně reaguje na potřeby pacientů.


Statistika výjezdů Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje (ZZS JčK) za minulý rok představuje zajímavou analýzu výkonu této základní složky zdravotní péče. ZZS JčK je rozdělena podle okresů na 7 oblastních středisek s 35 výjezdovými základnami. Během roku 2023 zasahovala ZZS JčK při téměř 84 000 výjezdech, kdy ošetřila více než 67 500 pacientů, z toho přes 6 200 dětí a mladistvých. Celkově najezdila služba více než 3,2 milionu kilometrů, přičemž vrtulník Letecké záchranné služby Kryštof 13 odstartoval na 784 zásazích.

Nejčastěji zzs JčK zasahovala u pacientů trpících interními onemocněními, jako jsou cukrovka, vysoký tlak, srdeční obtíže nebo dušnost. Tyto případy jsou obvykle spojeny se zhoršením stavu stávajícího onemocnění, hlavně u starší populace.

Výjezdy Zdravotnické záchranné služby za rok 2023 zahrnovaly řadu různých indikací, mezi něž patří:

  • 14 491 úrazů (sportovní, domácnost, zahrada, opilost atd.)
  • 3 431 dopravních nehod se zraněním
  • 266 popálenin (včetně opařenin od horké tekutiny)
  • 928 alergických reakcí (hmyz, potraviny, chemikálie, léky, nezjištěné noxy…)
  • 1 543 škodlivých požití návykové či omamné látky (intoxikace)
  • 489 zahájených resuscitací
  • 491 akutních infarktů myokardu
  • 1 513 cévních mozkových příhod (mrtvice)

Tato statistika ukazuje, jak důležitou roli hraje ZZS JčK v poskytování péče o zdraví obyvatel Jihočeského kraje. Díky nepřetržitému provozu a široké síti pozemních posádek i letecké záchranné služby dokáže ZZS JčK efektivně a rychle reagovat na potřeby pacientů v nejrůznějších situacích.

Statistika výjezdů Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje za rok 2023 svědčí o vysokém nasazení jejích pracovníků, kteří se dennodenně staví tváří v tvář nejrůznějším situacím, při kterých poskytují neodkladnou péči těm, kteří ji potřebují. Jejich odhodlání a odbornost jsou klíčovými faktory, které přispívají k zachraňování lidských životů a zlepšování zdravotního stavu pacientů v kraji.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy